Ünnepi kellékeink eredete

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

napiközlöny k.faA Megváltó születésének ünnepe elképzelhetetlen karácsonyfa nélkül. A zöld tűlevelű varázslatos illata békét, s szeretetet igéz a szívünkbe, hogy boldogságban, harag és gonosz gondolatok nélkül, emelkedett hangulatban ünnepeljük meg Jézus születését. Különös érzés lengi át a szobát Karácsonykor; a fán ragyogó díszek, az illatozó bejgli a konyhában, az ajándékokat bontogató gyermekek kacagása, a családtagok összefogása, mind-mind megteremtik az ünnepi hangulatot, s mindezeknek elengedhetetlen kelléke a karácsonyfa. A fenyő legyen kicsi, vagy nagy, terebélyes vagy sem, díszes, vagy szerényen díszített, egy olyan világ képét tárja elénk, melyet jó lenne az év minden percén átélni. Mindezek ellenére a karácsonyfa-állítás hagyománya nem létezett mindig.

Az első karácsonyfát a híres reformátor, Luther Márton állította, még 1536-ban. A történet szerint Luther Karácsony éjjelén kint sétált az erdőben, s a hólepte fákban gyönyörködött. Azok pedig olyan hatással voltak rá, melyet nem tudott szavakba önteni. Így az egyik fát kivágta, s hazavitte otthonába, ahol gyertyákkal ékesítette. Ez volt az első Karácsony, melyen a fenyőfa ott magasodott az ünneplők felett, hirdetve Jézus születését.

Luther mintájára a 17. században terjedt el a karácsonyfa-állítás hagyománya, Strassburg környékén, majd innen indult hódító útjára.napiközlöny arisztokrata gyk

Kezdetben a fákat gyümölcsökkel, főként almával és dióval, papírkivágásokkal, aranyfüsttel, aranyláncokkal ékesítették.

Hazánkban, az első magyarországi óvoda megalapítója, Brinszvik Teréz állított először karácsonyfát, német mintára, az 1820-as években. Ezekben az időkben csak az arisztokrata családoknál volt szokás a karácsonyfa-állítás, de az 1840-es évekre már a módosabb polgárok is átvették Jézus születésének ilyen módon való ünneplését.

Ekkor ugyan már volt karácsonyfa, de ez a ceremónia még nem hasonlított az általunk ismerthez, ugyanis a reformkor gyermekei személyre szóló karácsonyfákat kaptak, majd ezt összevonva a lányok külön, s a fiúk is külön kaptak egyet-egyet.

Ez a szokás alakult át arra, melyet mi is ismerünk, hogy egy család állít egy karácsonyfát.

napiközlöny régi szk.A karácsonyi ünnephez hozzátartozik, s annak jellegzetes csemegéje a szaloncukor. A szaloncukor elöljárója a franciák körében népszerű fondent cukorka, a 16. századból származik, onnan került át Németországba, ahonnan hazánkba is eljutott.

Szintén francia minta alapján jött divatba nálunk is, a polgárság körében a fogadószoba, vagy úgynevezett szalon. Itt állították fel karácsonyfáikat a reformkor tehetősebb családjai, s a fát ékesítő, színes csomagokba rejtett édesség innen kapta a szaloncukor elnevezést, melyet Jókai még szalonczukkedlinek nevezett.

A szaloncukor receptek hódító útra indultak hazánkban, hiszen nem mindenki engedhette meg magának a cukrászok által elkészített édességeket, így jobb híján saját maguknak készítették el azokat az emberek.napiközlöny szalnc. gyártás

Az 1800-as évek végén létrejöttek azok a csokigyárak, melyek már szaloncukrot is gyártottak, így megindult a cukorka ipari mennyiségben történő gyártása.

Napjainkra már a legnagyobb csokoládégyárak mind gyártanak szaloncukrot, s beindult a kevésbé drága szaloncukrok gyártása is, melyek kakóvaj helyett kakó masszából készülnek, s olcsó növényi zsírokat is tartalmaznak.

A karácsony általunk ismert elengedhetetlen kellékei tehát nem is tekintenek vissza olyan nagy múltra, mint gondolnánk. Azonban a fizikailag meg nem fogható üzenete, a szeretet, a béke, az odaadás, a boldogság egyidős az emberiséggel. S ezek az érzelmek azok, melyeket szívünkbe fogadva képesek vagyunk méltón megünnepelni Jézus születésének ünnepét.

Fontos, hogy ne csak felállítsuk a fát, vagy ékesítsük azt szaloncukrokkal, díszekkel, csilligó-villógó-zenélő égőkkel, hanem mi magunk is részesei legyünk az ünnepnek, teljes szívünkkel.

 

About BHajni

Check Also

Interjú Tomcsik Nórával, a történelmi kalandregények koronázatlan királynőjével

Egyszer csak gondolt egyet négy fiatal író – köztük jómagam is – és megalapították az …