Az Ufó hangja

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

“Földöntúli, katartikus, természetfeletti élmény” számolnak be azok, akiknek volt szerencséjük élőben hallani egy hangot. Jól olvasod, egy hangot, így hívják ugyanis azt a misztikus hangszert amit először 2000-ben Felix Rohner és Sabina Schärer alkotott meg a svájci Bernben.

A hangszer már valóban több mint 10 éve létezik, és fejlődik, de már az első darab is úgy nézett ki mintha a jövőböl pottyant volna közénk. Többen hasonlítják a steel panhoz (acéldobhoz) mivel ebből fejlesztették ki. (ez az a szintén ütős hangszer ami olyan idillien szokott felcsendülni, a “szigeten nyaralós” filmek háttérzenéjeként). A két hangszer között a különbség az, hogy a szóban forgó hang inkább hasonlít egy ufó csészealljára, míg a steel pan egy vödörre hajaz.

Kis acél csészeallj ütőshangszerünk az idiofonok családjából származik. Az idifonok olyan hangszerek amelyek rugalmas szilárd anyagból készültek és rezgésük lévén hoznak létre hangokat. Két féle idiofon van van ami hangolható és ami nem. Nem hangolható például egy triangulum, vagy egy cintányér, ám a hang hangolható.

Varázslatos élmény látni és hallani ahogy ezen a hangszeren játszanak. Van valami ősi a megszólaltatott hangokban mégis olyan modern kinézetű. Spirituális mondanivalójú, atmoszférájó dalok háttérzenéjéhez kiváló lehet. Megszólaltatása ütögetéssel és simogatással történik de a készítők nem ajánlanak semmiféle ütő eszközt a kezünkön kívül ugyanis az egyenletlenebbé teszi a kiáramló hangokat, és hosszútávon a hangszert is tönkreteheti.

Ez pedig akár végzetes is lehet (a pénztárcánkra nézve legalábbis biztosan.) A hangból kizárólag 80 db-ot gyártanak évente, mivel a készítők már az első darab végeztével eldönttték exkluzív terméket koznak létre, így még a használt hang-ok is darabja 2000- 6000 vagy több euróért kelnek el. Sőt ha véletlenül mégis elhangolódna, akkor Bern-ig megse álljunk ugyanis csak ott hangolják vissza nekünk.

Ennek ellenére, vagy tán pont ezért, hatalmas érdeklődés övezi, és sorra jelennek meg a még Star Wars hangefekttárat is megszégyenítő hang szólók.

Személyes kedvencem például a fenti video, de duóban is páratlanul szól. Remélem felkeltettem az érdeklődéseteket eme különleges hangszer iránt, kellemes felfedezést!

 

About Joye

Check Also

Évszakokban rejlő lehetőségek

Az évszakok változásának megvan a maga ciklikussága, harmóniája, belső ritmusa. Ha figyelemmel kísérjük az adott …