Kihalófélben a férfiak?

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

A Chem Trust névre hallgató környezetvédő csoport szerint számos olyan vegyi anyagot használunk a mindennapokban, melyek hatással vannak a női- és férfi nemi hormonok arányára, ebből kifolyólag a férfiak fokozatosan elnőiesednek. A vizsgálatból kiderült, hogy a hüllők, valamint a halak már nagymértékben áldozatul estek a folyamatnak. A mesterséges vegyületek már a magzati agyra is hatással vannak.

image

A csoport vizsgálatai szerint a drasztikus változás az élelmiszerek csomagolásában, a tisztítószerekben, a műanyagokban, a szennyvízben és a festékekben fellelhető, női nemi hormont utánzó ösztrogén-vegyületeknek tudható be. Ezen mesterséges anyagok a genitáliák deformitását, valamint a spermiumok számának csökkenését okozzák, így a hím egyedek elnőiesedését vonják maguk után.

A tanulmány szerzői szerint a vegyületek nem csak az állatvilágra, hanem az emberekre is hasonló hatással vannak. A kutatások során bebizonyították, hogy több állatfaj, ezen belül halak, kétéltűek, madarak és hüllők hím egyedei elnőiesedtek, szervezetük tojássárga-fehérjét kezdett el termelni, mely ideális esetben csak a nőstények jellegzetessége. A legnagyobb veszélyben a halak vannak, Nagy-Britannia folyóiban például a hím egyedek csaknem fele mutatja az elnőiesedés jeleit.

Amerikai kutatások azt is alátámasztották, hogy a magatartási-viselkedési rendellenességek mintegy 10 százalékáért a piacon jelenlévő, több mint 70.000 mesterségesen előállított vegyi anyag tehető felelőssé.

A Természeti Világalap megbízásából tevékenykedő amerikai kutatók szerint a jelenségért a poliklórozott befenilek (PCB), valamint a brómtartalmú bifenilek a felelősek, melyeket a mindennapjainkban is használunk. A vizsgálatokból kiderült, hogy a PCB már magzati korban hatással van a gyermek nemi működésére. A fokozott PCB-hatásnak kitett fiú magzatok nőiesebbé válnak, míg azokban a leánygyermekekben viszont, akiket magzati korukban kevés ilyen hatás ért, túltengnek a férfias vonások.

„Egy globális vegytani kísérlet kellős közepén élünk, amelynek nem ismerjük a végkifejletét. Gyermekeink a jövőnket jelentik, s a jövőnk most veszélyben van” – nyilatkozta Gwynne Lyons, aki részese volt mindkét kutatásnak.

(A Daily Telegraph alapján)

About BHajni

Check Also

Kezdődik a számolgatás a magyar válogatottnál

Jelen állás szerint még mindig van esélye kijutni a magyar labdarúgó-válogatottnak a 2020-as Európa Bajnokságra, …