Korunk kalózai: Phillips kapitány [Kritika]

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

A megtörtént események alapján készült filmek általában nagyobb figyelmet kapnak, mint a fikciós alkotások. Sokan, ha hallanak, vagy látnak valamit egy filmről, amiben szerepel, a megtört esemény alapján kifejezés egyből felkapják a fejüket és még akkor is megnézik a filmet, ha egyébként nem érdekelné őket. Bár sok ilyen témájú film csak ámítás és néző csalogatás, mert egyes ilyen alkotásoknak nem sok köze van a megtört eseményhez. Persze azért akadnak olyanok, amik tényleg megfilmesítenek egy-egy megtörtént eseményt vagy egy élő személyiséget és ráadásul mindezt élvezetes, tanulságos formában. 2013 egyik nagy címe a Phillips kapitány. Ez is egy megtörtént esetet dolgoz fel, ami igencsak élvezetesre sikerült.

Rengeteg téma van a megtörtént eseményeket feldolgozó filmeken belül. Gyilkosok, gengszterek életét bemutató filmek, egy-egy szörnyű háborút bemutató dráma és így tovább. De azt hiszem olyat még nem láthattunk eddig, amit a Phillips kapitányban. Egy 2009-es kalóztámadás drámáját eleveníti fel nekünk ez a mű, ami egy amerikai teherszállító hajót érintett Szomália partjainál. Még mielőtt valaki egy Jack Sparrow féle kalandfilmre gondolna, egyből gyorsan megjegyezném, hogy itt nincs semmilyen bugyuta Jack Sparrow és hasonló típusú mesefigura. Ez a mozi szinte dokumentarista. A szereplők a helyszínek, a díszletek, mind-mind a valóságot tükrözik. Nincsenek a karakterek különösebb filmes tulajdonsággal felruházva, amolyan hétköznapi, valós embereknek vannak ábrázolva. De a díszletek is inkább a valóságot tükrözik, minthogy sem kápráztatni kívánják a nézőket. Ezektől az eszközöktől lesz igazán élvezetes ez a mű. A néző tényleg elhiheti, hogy ez megtörtént, még ha lehet nem is pont így zajlott le minden.

Tom Hanks

Előbbiekből következően szerencsére CGI sincs a Phillips kapitányban. Ez erős pozitívum, mert így nagyban növekszik a film valóság érzete. Ami szintén érdekes még, hogy megismerhetjük a modern kor kalózait. Mesékből, kaland történetekből mindenkinek vannak elképzelései a kalózokról, hogy régen milyenek lehettek, de valószínűleg sokan nem is tudják, hogy ma léteznek ilyen emberek, és ha igen, akkor milyenek is ők valójában. Bevallom, én se vagyok képbe korunk kalózkodásával. De a Phillips kapitányt megnézve teljesen eltudom képzelni, hogy napjainkban így festenek a kalózok, ahogy a filmben. Sokat nem akarok róluk elárulni, mert akkor nem lenne érdemes megnézni ezt a filmet. Csupán annyit jegyeznék meg, hogy senki ne várjon akciófilmekbe illő kaszkadőrmutatványokat bemutató macsókat.

Columbia Pictures' "Capt. Phillips," starring Tom Hanks.

De a realizmuson kívül, a színészi játék is nagyszerű. Tom Hanks a főszereplő, ő Phillips kapitány. Sokat bizonyított már a színész a tehetségéről, de azt kell, hogy mondjam, ez az alakítása a legjobbak közé tartozik, ha nem a legjobb. Szavakkal leírhatatlan az ő teljesítménye, ez különösen a zárójelenetben nyújtott teljesítményére igaz. Sőt a kalózokat és a mellékszereplőket játszó színészekkel is abszolút meglehetünk elégedve, ők is igazán odatették magukat. De persze a filmet el lehetett volna rontani az utómunkálatokkal, attól még hogy jók a színészek, jók a díszletek, stb. De szerencsére nem így lett. A vágás, a zenei betétek, a hangvágás minden tökéletes lett.

Tehát a Phillips kapitány című dráma egy kiváló darabja a megtörtént eseményeken alapuló filmeknek. Na és persze 2013 filmjei közül is az egyik legjobb. Plusz Tom Hanks miatt is érdemes megnézni, még azoknak is, akik nem az ő rajongói; fanoknak pedig egyenesen kötelező. A filmet egyébként Paul Greengrass rendezte, akinek nincs túl sok filmje, de azok inkább minőségiek, ez látszik a Phillips kapitányon is. Aki esetleg nem ismerné a rendezőt, annak megemlíteném, hogy Bourne filmeket is rendezett ő, szóval, akinek tetszett az a fajta rendezői profizmus, annak a Phillips kapitány is fog

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …