GYED EXTRA – MÁR AKINEK…

A cikk olvasási ideje kb. 6 perc

A GYED-EXTRA bevezetését úgy propagálta a média, mint egy pozitív kormányintézkedést, jogszabályváltozást, aminek örülni kellene.

De vajon ki örüljön és miért?

Véleményem szerint a kormány részéről ez az új jogszabályváltozás kifejezetten család- és gyermekellenes.

Miért ?

1.

Aki most van GYES-en, az ugyanúgy egyszer kap minden hónapban nettó 25.600 Ft.-ot , akár egy, akár kettő vagy több babát gondoz. Nyilvánvaló, hogy egy kisgyermeket nem lehet ekkora összegből fenntartani, gondozni, nemhogy  kettőt vagy hármat. Ez az összeg alamizsna. Alapvető dolgok, amire a gyermeknek szüksége van: pelenka, speciális tej pld. Milumil (hogy tényleg tejet igyon), mely összeg havonta már eleve több pénzbe kerül, mint a GYES összege (egy gyermeknél..). Az Anyák többsége nem tud szoptatni, de ha tudna is, akkor sem 3 éves korig. A kisgyermekek ruhái drágábbak, mint a felnőtt ruhaneműk, és a gyermek igen hamar kinövi szép kis ruháit. Az egyéb, megélhetési költségekről már nem is beszélek. Az állam tehát nemhogy segíti, de úgy tűnik tudatosan nem támogatja a kisgyermekes családokat. Az pedig, hogy az ikrek egy gyermeknek számítanak, már nem is nagyon kommentálható. Mindenki tudja, akinek kisgyermeke van, hogy az első 3 évben nagyon magasak a kiadások, ezek igen megterhelik a családi költségvetést.

t_gyes osszege

(Magyarországon a GYES összege egyébként kb. 85 EUR..??)

2.

A diplomás GYED-del sem sokra lehet menni. Ha valaki már tanul, akkor a tandíj többszázezres összegéhez képest kb. elhanyagolható a GYED összege, amit az állam ad. Tudjuk, hogy két lezárt félévet kell igazolni az igénybevételhez, tehát ezzel máris egy bő évet lecsalt az állam. Hányan esnek bele vajon a GYED időszakába, akik tanulnak ? Mi van azokkal, akik GYES mellett tanulnak, vagy éppen a GYED időszakát megelőzően? Ez a jogszabályváltozás megint csak igen szűk körben érint családokat, és úgy lett kitalálva, hogy azért sokan ne jussanak hozzá…

Jól ismert az a tény, hogy néhány évvel ezelőtti jogszabály szerint, akinek kisbabája született, és tanult, a gyermek 3 éves koráig nem kellett tandíjat fizetni, tehát nagyságrendekkel jobban járt. Mivel az állam nem fizet tisztességes összegű ellátást a gyermekkel otthon lévő szülő számára, ez az intézkedés szerintem így is volt korrekt.

1

(Ez így rendben van?)

2

3.

Abszolút elutasítom azt a törekvést, hogy bármelyik Anyuka a kisgyermek 1 éves korától dolgozzon. Egy kisgyermek egészséges fejlődéséhez nem véletlenül szükséges az, hogy 3 éves koráig az Anyuka és Apuka szeretete és gondoskodása mellett fejlődjön. A kisgyermeknek semmi másra nincs jobban szüksége, mint a biztonságra, szeretetre és stabilitásra. A bölcsődében a gyermek a sok gyermek közül csak egy, nem is foglalkoznak vele a dadák kellőképpen, hiszen több gyermekre kell sajnos figyelniük. A kisgyermek már idejekorán elidegenítésre kerül a családjától és pont azt nem kapja meg, ami a legfontosabb számára. Csak remélni tudom, hogy az Anyák, Apák a további nehézségek ellenére sem fogják gyermekeiket elszakítani maguktól idő előtt..

???

3

Minden szülő tudja, akinek kisgyermeke van, hogy az 24 órás szolgálat, és ez így van rendjén. Nem az az Anyuka feladata, hogy munkát keressen ! Ezzel az intézkedéssel nem támogatja a kormány egyáltalán az Anyukákat, hanem éppen ellenkezőleg, még nagyobb terhet rak rájuk. Munkát az Anya nyilvánvalóan csak a gyermek vagy a maga kárára tudja végezni, pld. vagy akkor dolgozik az Anyuka, amikor a gyermek alszik, netán éjszaka, vagy pedig a gyermek kerül lepasszolásra, mellőzésre, amíg az Anyuka dolgozik. Eredmény: a gyermek nyűgös, szeretethiányos, az anya kimerült, fáradt…

A kormány részéről tehát ez sem pozitív intézkedés, hanem kifejezetten gyermek- és családellenes. 

4.

A GYED EXTRA intézkedéscsomag további durva intézkedése, hogy a 2014-ben született gyermekek után már az állam nagykegyesen hajlandó gyermekenként fizetni a GYED, majd a GYES 25.600 Ft.-os összegét.

És mi van azokkal a családokkal, akik most vannak otthon, GYED-en, GYES-en kettő vagy három kisgyermekkel? Azoknak jár a nagy semmi. Pontosan azért van így, mert ez érinti a magyar családok legnagyobb részét. Hát ez a legszembetűnőbb családellenes intézkedés!

Az a minimum lenne, hogy a társadalom egészét érintő-, minden kisgyermeket és családot egyformán támogató, végre pozitív jogszabályváltozást generáljanak, és ne szakítsanak ki egy nagyon szűk réteget a társadalomból, akiknek adnak valamit…

Nem tudom, hogy mikor fog eljutni oda az állam, hogy ténylegesen megbecsüli a kisgyermekes családokat? Véleményem szerint az lenne a korrekt, ha a GYES összege – mely a legkevesebb – megegyezne a mindenkori minimálbér összegével, az már tényleg jelentene valami pozitívumot a családok számára, bár abból sem lehetne ” nagy derbit ” csinálni..

Ideje lenne elgondolkodni azon is, hogy ha az állam nem becsüli meg a kisgyermekeket már születésüktől fogva, akkor, amikor felnőnek, mi alapján várja el, hogy a társadalom aktív tagjai legyenek, dolgozzanak ebben az országban, adózzanak itt és még sorolhatnám a hazafisággal, egyéb aktuális kormányelvárásokkal.

Ha kapni akar az állam egészséges, aktív, tenni akaró fiatal társadalmat, akkor legelőször is adnia kellene megfelelő támogatást ahhoz, hogy elvárásokat támasszon a felnövő új generációval szemben.

Mindezek után ítélje meg az olvasó, hogy számára mit jelent, vagy mit üzen a GYED EXTRA …

About Krisztina Várnay

Privát végzettségem jogász és igazságügyi medátor, emberi jogok tanár. Újságíró-kommunikációs technológiák képzésen részt vettem. Jelenleg a KRE BTK szociológia szakán tanulok, miközben az University UNESCO hallgatójaként célom a nemzetközi globális fejlődés és a katasztrófavédelem területén történő segítségnyújtás.

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …