Kinek való a kávé?

A cikk olvasási ideje kb. 6 perc

Mi a kávé?

A kávécserje termésének (kávébab) pörkölt, majd ledarált és lefőzött szubsztanciáját nevezzük kávénak.

Ezt azért fontos leszögezni, mert sokan úgy gondolják, hogy bizonyos cégek 2-in-1 vagy 3-in-1 kávé ízű porai is ide tartoznak. Egyáltalán nem, ugyanis ezen termékek csak koffeinnel és tejporral dűsított cukros vackok.

Szóval: a kávé a világon az egyik leginkább fogyasztott folyadék, a víz és a tea mellett.

Jó hír lehet, hogy a hatások egy része, melyekről beszélni fogok, nem csak a koffeintartalom hozományai, vagyis koffeinmentes kávé fogyasztása esetén is érvényesek.

80196-3642x2592

Pozitív hatások

Igen, jól látod!  A rendes, lehetőleg frissen őrölt minőségi kávénak rengeteg jótékony hatása van, ami tudományosan is alátámasztott.

– Termogenikus hatás (1): Főleg üres gyomorra (evésszünet), 2-3órára 200mg koffein vagy akár 150ml koffeinmentes kávé 3-7%-kal növeli az anyagcserét . Ha mondjuk napi 2 kávét nézünk, ez remek plusz zsírégetést jelent, olcsóbban és sokkal biztonságosabban, mint jónéhány táplálék-kiegészítő esetében.

– Antidepresszáns (2): Rendszeres kávéfogyasztóknál csökkent a depresszióra és öngyilkosságra való hajlam.

– Erős antioxidáns (magasabb ORAC érték, mint az étcsoki vagy a tea)

– Parkinson-kor kialakulásának kockázata alacsonyabb (3)

– Végbélrák (4), kettes típusú cukorbetegség (5), vesekő (6) kialakulásának alacsonyabb kockázata (napi 2+ kávénál)

– Szivbetegség kialakulásának csökkent veszélye (7)

– Reakcióidő, verbális memória, koncentrációs készség javulása (8)

– Demencia és Alzheimer-kór elleni védelem (9)

– Enyhe hashajtó: Székrekedésben szenvedőknek segíhet.

– Megnövekedett maximális erő, fájdalomküszöb kitolódása: Ez nagyon fontos, hiszen ha edzés előtt 45-60perccel fogyasztasz kávét, akkorkésőbb fáradsz és magasabb erőkivitelt érhetsz el.

– Közepes erősségű étvágycsökkentő: Bizony, főleg rengeteget segíthet az evésszünetes periódusban.

 

Negatív hatások (túlzott fogyasztás esetén)

– Dependenciát kiválthat: Bizony, sajnos a populáció egy része hajlamos lehet a koffein-függőségre, melynek elvonási tünetei között szerepelhet levertség, fejfájás, fáradékonyság, kedvtelenség, ingerültség (10)

– Vashiányos anémia (főleg gyerekeknél és kismamáknál) (11)

– Alvászavar, idegesség (12)

– Szívverés gyorsulása, arrhymia, magas vérnyomás (13)

A dózis és feldolgozás kérdése

Egy igen lényeges dologról szeretnék beszélni, amit sokszor figyelmen kívül hagynak az emberek. Nem más ez, mint a koffein feldolgozásának sebessége, ami egyénenként eltérő.

Léteznek „gyors égetők”, akik megisznak egy jó kávét, pár óráig kicsit éberebbek, majd visszaállnak a normál szintre. Számukra hasznos kiegészítés lehet a kávé, főleg tanulás,vagy edzés előtt.

Ellenben a „lassú égetők” akár több óráig is felpöröghetnek egyetlen adag kávétól, és sajnos jóval tartósabb is a hatás, tovább kering a vérükben a koffein, míg feldolgozásra nem kerül. Ha ebbe a kategóriába tartozol, akkor nem ajánlom a kávét, hiszen a negatív hatások jobban érvényesülhetnek. Ez meg is magyarázza, hogy miért kötötték gyakran a kávéfogyasztást elvetéléssel, magas vérnyomással, szívkoszorúér-szűkülettel és durvább PMS tünetegyüttessel.

Természetesen, mint minden anyagnál, a dózisban van a méreg. Ki kell tapasztalnod, hogy amennyiben fogyasztasz kávét („gyors égető” vagy), mekkora adagra van szükséged milyen tevékenyésghez. Ha nem tudsz elaludni, vagy túl sokat jársz a mosdóba, esetleg kezd fájni a fejed, akkor valószínűleg túladagoltad magad.

Az én ajánlásom napi 2-3adag maximum (normál espresso). Vagy ha a koffeintartalmat nézzük, akkor 250-300mg. Sok embernek egy kávé is elég, csak nem tud róla. Ezt úgy értem, hogy a kávé nem az alváshiány kompenzálására való, hanem a koncentráció segítésére. Akkor fogod igazán élvezni a jótékony hatásokat, ha a megfelelő pihenés is megvalósul.

Egy következő cikk témája lehet a kávézáshoz gyakran társuló dohányzás és cukorfogyasztás, illetve hogy mit tehetünk ellene és hogyan előzzük meg, hogy egy kávézás 600 kalóriás étkezések közti szeánsszá váljon. Illetve pár egyéb kérdéses dolog (dehidratáció, mellékvese-kifáradás).

Remélem sikerült pár tévhitet eloszlatnom és informálnom arról, hogy való-e neked a kávé.
Találkozunk a kávé-szünetben!

Tudományos források:
(1) Koot P, Dereunberg P.: Comparison of changes in energy expenditure and body temperatures after caffeine consumption. in: Ann Nutr Metab. 1995;39(3):135-42.
(2) Mood Altering and Reenforcing Effects of Caffeine Information about Caffeine Dependence. Johns Hopkins University School of Medicine. 2003. Retrieved December 17, 2012.
(3) Webster Ross G, et al. Association of Coffee and Caffeine Intake With the Risk of Parkinson Disease. in: JAMA May 24, 2000, 283:20
(4) Nkondjock A. Coffee consumption and the risk of cancer: an overview. Cancer Lett. 2009 May 18;277(2):121-5.
(5) van Dam RM, Hu FB. Coffee consumption and risk of type 2 diabetes: a systematic review JAMA 2005 Jul 6;294(1):97-104.
(6) Leitzmann WF, et al. A prospective study of coffee consumption and the risk of symptomatic gallstone disease in men. in: JAMA 1999 281:2106-12
(7) Koizumi A, Mineharu Y, Wada Y, Iso H et al. Coffee, green tea, black tea and oolong tea consumption and risk of mortality from cardiovascular disease in Japanese men and women. Journal of Epidemiology and Community Health 2011 65: 230-240.
(8) Jarvis MJ. Does caffeine intake enhance absolute levels of cognitive performance?Psychopharmacology. 2 December 2005, 110:1-2, 45-52.
(9) Eskelinen MH, et al. Midlife Coffee and Tea Drinking and the Risk of Late-Life Dementia: A Population-Based CAIDE Study. J Alzheimers Dis. January 2009. 16(1);85-91
(10) Juliano, LM, Griffiths, RR (2004). „A critical review of caffeine withdrawal: Empirical validation of symptoms and signs, incidence, severity, and associated features”. Psychopharmacology 176 (1): 1–29
(11)  Muñoz LM, Lönnerdal B, Keen CL, Dewey KG (September 1988) Coffee consumption as a factor in iron deficiancy anemia among pregnant women and their infants in Costa Rica Am. J. Clin. Nutr. 48 (3): 645–51.
(12) Thang et al. Study, Narcolepsy and caffeinated beverages
(13) Klag MJ, Wang NY, Meoni LA, et al. (March 2002). „Coffee intake and risk of hypertension: the Johns Hopkins precursors study”.Archives of Internal Medicine 162 (6): 657–62.

(a cikk eredetije az  ÉLETFORMÁLÓN  jelent meg)

About Garuda

Check Also

Kezdődik a számolgatás a magyar válogatottnál

Jelen állás szerint még mindig van esélye kijutni a magyar labdarúgó-válogatottnak a 2020-as Európa Bajnokságra, …